Ομιλίες και εργαστήρια

Για σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις

Προσφέρουμε διαδικτυακά ομιλίες και εργαστήρια φυσικής και αστρονομίας για σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις όπως πρόσκοποι, κατασκηνώσεις κλπ. Οι ομιλίες και τα εργαστήριά μας γίνονται στα ελληνικά. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε την διδακτέα ύλη στα σχολεία και να διευρύνουμε τις γνώσεις του κοινού μας. Οι ομιλίες διαρκούν περίπου μία ώρα, συμπεριλαμβανομένων και των ερωτήσεων του κοινού. Τα εργαστήριά μας διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα και δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές να ερευνήσουν το θέμα της ομιλίας σε βάθος. Για τα διαδικτυακά εργαστήριά μας συνιστούμε μέγιστο αριθμό συμμετοχής τους είκοσι μαθητές. Προσφέρουμε τα παρακάτω θέματα.

Για μαθητές γυμνασίου

Ομιλία “Το θαυμαστό μας σύμπαν”

Η ομιλία περιγράφει τις δομές του σύμπαντος και τα πιο βασικά αστρονομικά σώματα από το πολύ μικρό έως το πολύ μεγάλο. Καλύπτουμε πληροφορίες για αστεροειδείς, κομήτες, τον κύκλο ζωής των αστεριών, και τους γαλαξίες. Συμπεριλαμβάνουμε τα πιο γνωστά σύγχρονα και μελλοντικά παρατηρητήρια και τελειώνουμε με το κοσμικό ημερολόγιο, την επινόηση του αστρονόμου Carl Sagan.

Συνοδευτικό εργαστήρι “Ρομποτικά τηλεσκόπια”

Κατα την διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό του τηλεσκοπίου NSO και να στείλουνε εντολή για αστρονομική παρατήρηση δικής τους επιλογής. Επιπλέον θα μάθουν πώς να αναλύουν τις αστρονομικές ψηφιακές εικόνες του τηλεσκοπίου για μέτρηση κοσμικών αποστάσεων και φωτομετρία.

Φωτογραφική πιστοποίηση: The Liverpool Telescope

Φωτογραφική πιστοποίηση: The Liverpool Telescope

Για μαθητές Λυκείου

Ομιλία “Εισαγωγή στα στοιχειώδη σωμάτια και την έρευνα στο CERN”

Η ομιλία περιγράφει τις ομάδες στοιχειωδών σωματιδίων στο Καθιερωμένο Πρότυπο, τον ρόλο του επιταχυντή σωματιδίων στο CERN, τον ρόλο των ανιχνευτών σωματιδίων και την κατανόηση του λογισμικού που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για την αναγνώριση συγκεκριμένου τύπου συγκρούσεων.

Συνοδευτικό εργαστήρι “Ψάχνοντας για το μποζόνιο του Higgs”

Οι μαθητές, αφού διδαχθούν την αναγνώριση συγκεκριμένου τύπου συγκρούσεων, καλούνται να αναλύσουν έναν αριθμό συγκρούσειων που καταγράφηκαν από τον ανιχνευτή ATLAS, για να ανακαλύψουν το μποζόνιο του Higgs.

Συνοδευτικό εργαστήρι “Υπολογίζοντας την μάζα του μποζονίου Z”

Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τις αρχές διατήρησης ενέργειας και ορμής, διδάσκονται πώς να δημιουργήσουν ένα υπολογιστικό φύλλο για να υπολογίσουν την μάζα του μποζονίου Z.

Φωτογραφική πιστοποίηση: Science and Technology Facilities Council (STFC)

Φωτογραφική πιστοποίηση: Science and Technology Facilities Council (STFC)

Σημείωση: ευχαριστούμε θερμά την Δρα Βαΐα Πάττα για την βοήθειά της στο στήσιμο των παραπάνω εργαστηρίων στα Ελληνικά.